opony.com.pl
strona główna forum
Wypowiedź

Re: lepsze opony na tył czy na przód?

Gość: Adrian 2008-11-03 Odpowiedz Usuń

Lepsze opony(nowsze) zakłada się z tyłu czy z przodu? Od czego to zależy? Czy związwk ma napęd?

Gość: Piotr 2008-11-03 Odpowiedz Usuń

Najlepiej jednakowe opony na wszyskie koła. Ale jesli z jakiś przyczyn masz dwie pary (bo mam nadzieję, że nie wszytskie) różne, to "lepsze" lepiej założyć na oś napedową. Jednak jeżeli na drugą oś założysz opony w złym stanie, to możesz się liczyć z tym (zwłaszcza w zimie), że zwiększy się znacznie prawdopodobieństwo nadsterowności lub podsterownosci na zakrętach.

Gość: Włodek 2008-11-07 Odpowiedz Usuń

Lepsze opony zawsze zakładamy na przód

Gość: Marek 2008-11-07 Odpowiedz Usuń

Bzdury , człowieku opowiadasz, lepsze opony bez względu na jaką oś jest napęd zawsze montujemy na tył. Zapraszam do lektury .

Gość: marek 2008-12-08 Odpowiedz Usuń

wyzszy bieznik na kola napedzane czyli na przod

Gość: marek 2008-12-08 Odpowiedz Usuń

wyzszy bieznik na kola napedzane czyli na przod

Gość: Michał 2009-01-26 Odpowiedz Usuń

Bez wzgledu na ktora oś jest napedzany samochod opony z lepszym bierznikiem zawsze powinny znajdowac sie na osi tylnej. kilka słow dla wyjasnienia na sliskiej nawieszchni na zakrecie zawsze ucieka tył samochodu i wyobrazmy sobie ze amy super bierznik na przodzie a lyso na tyle przy poslizgu odguchowo wciskamy pedal hamulca, blokuja nam sie najpierw przednie kola a tył samochodu zaczyna sie bezwładnie obracac dookola przedniej osi i to by było na tyle.

Gość: heniek 2009-04-29 Odpowiedz Usuń

Tak jak specjaliści piszą lepszy bieżnik na tył.

Gość: djtom 2009-05-27 Odpowiedz Usuń

Również potwierdzam że powinno się zakładać "lepsze" opony na tylną oś, choć pozornie przeczy to zdrowemu rozsądkowi. Przy okazji dodam ż eprzy wszelkiego rodzaju napędach typu 4x4 (syncro, 4motion, quattro, awd, itp) bezwzględnie wymagane są cztery takie same opony na wszystkich kołach, nie mówiąc już o identycznych rozmiarach kół na obu osiach. pzdr

Gość: Zeus 2009-06-24 Odpowiedz Usuń

Faktycznie na tył opony z lepszym stanem bieżnika. Wówczas podczas hamowania, działają one jak ,,kotwica" dzięki czemu droga hamowania w pewnym stopniu jest krótsza. Dodatkowo opony na tyle wolniej się zużywają niż na przedniej osi

Gość: kubabuba 2009-11-13 Odpowiedz Usuń

'kotwica' hahahahah czlowieku jak TY masz takie pojecie o hamowaniu to lepiej sprzedaj samochod i jezdzij autobusem...... bedie bezpieczniej, i dla Ciebie i dla nas... :|

Gość: lukasz 2010-11-30 Odpowiedz Usuń

jesli sie umie jezdzic w zimie to lepsze opony zdecydowanie na przód, jesli napęd jest na przod. maja dobra przyczepnosc na przedniej napedowej osi jest szansa na wyjscie z poslizgu, wyciagniecie tylu.. oczywiscie jesli naszee umiejetnosci podczas poslizgu ograniczaja sie do wcisniecia hamulca to lepiej zaslozyc lepsze opony na tyl. a wogole to lepiej w zimie nie jezdzic

Gość: wojtel 2009-10-14 Odpowiedz Usuń

lepsze zakladajmy na przod. Jesli bedzie naprawde slisko i poslizgnie nam sie tyl na tych lepszych oponach to majac slabe na przodzie nie wiele jestesmy w stanie zrobic, natomiast majac dobry bieznik z przodu mozemy jeszcze starac sie wyprowadzac tyl z poslizgu. Takie jest moje zdanie i ja osobiscie tak zakladam.

Gość: dert 2009-10-21 Odpowiedz Usuń

nio to źle robisz, poczytać trzeba

Gość: starik 2010-10-11 Odpowiedz Usuń

ABSOLUTNIE TAK!!!! Szkoła jazdy SKODY pokazała to na testach na torze ADAC. Jednoznacznie okazało się, że powszechne przekonanie, że mniej zużyte opony powinny być na przodzie przy przednim napędzie to NIEPRAWDA. Sam na początku się zdziwiłem, ale po zastanowieniu i przeanalizowaniu (podstawowych) praw fizyki nie mam wątpliwości (również na guncie teoretycznym)!!! :-) Pozdrowienia!

Gość: Belzio 2010-11-29 Odpowiedz Usuń

http://www.megavideo.com/?d=4GQT8SML

Gość: bg 2010-11-07 Odpowiedz Usuń

lepsze opony dajemy na tył! bo w razie poślizgu to oś napędowa-(przednia) się wyciągnie! a tył nam leci i lipa!!

Gość: Sean 2009-12-21 Odpowiedz Usuń

Mylisz się - wyższy bieżnik na tył. może to nie właściwe z ekonomicznego punktu widzenia, ale jeśli chodzi o bezpieczeństo jak najbardziej uzasadnione.

Gość: Def 2009-12-21 Odpowiedz Usuń

http://www.youtube.com/watch?v=BaXXrKFJctU

Gość: dert 2009-10-21 Odpowiedz Usuń

no to kolego nie znasz się na rzeczy, w przypadku poślizgu tył masz z przodu

Gość: otello 2009-07-20 Odpowiedz Usuń

Najlepiej kiedy opony są jednakowe na obu osiach. Ale możesz założyć lepsze na tył

Gość: jasiu000 2009-09-26 Odpowiedz Usuń

Opinie osób piszący, że lepsze opony zakłada się na przód, lub oś napędową można włożyć między bajki. ZAWSZE lepszą parę opon zakłada się na oś tylną. Jak już niektórzy wspominali pomaga to przy wszelkiego rodzaju poślizgach. Chociaż najlepiej byłoby, gdybyś miał wszystkie opony w takim samym stanie ale z doświadczenia wiem, że czasem tak się nie da.

Gość: Reggy 2009-10-19 Odpowiedz Usuń

Filmik leciwy, ale nic się zmieniło - cały czas lepsze opony montujemy na tył http://www.youtube.com/watch?v=BaXXrKFJctU

Gość: góral 2009-12-18 Odpowiedz Usuń

Jeśli chodzi o trzymanie w zakrętach to może faktycznie lepsze opony dawać na tył. Jednak przy ruszaniu to decydować będzie opona na osi napędowej. jak ktoś mieszka w górach jak ja to założy lepsze opony na oś napędową i już. Przed zakrętem można zawsze zwolnić, natomiast wyjechać z zaspy to już nie zawsze. Tak samo przy hamowaniu, koła przednie mają znacznie większy udział w hamowaniu niż tylne z uwagi na większy nacisk więc lepiej wykorzystać to i dać lepsze opony na przód. Zakręt zawsze widać i można odpowiednio wcześniej zwolnić stosownie do panujących warunków natomiast awaryjnego hamowania nigdy się nie przewidzi. A jak ktoś chce szybko jeździć i nie bać się o poślizgi w zakrętach to powinien nie oszczędzać i mieć wszystkie opony w dobrym stanie.

Gość: tvn turbo 2010-04-19 Odpowiedz Usuń

fajna dyskusja !!! opinie sa sprzeczne jedni przód drudzi tył!! i wszyscy maja racje!!! najlepiej komplet nowych. Natomiast zapraszam do programu, jeżeli już musicie wybierać to robione były testy w tvn turbo i ja sczesze polecałbym oś skretną pojazdu na lepsze opony.... czyli przód.

Gość: Bart 2010-05-04 Odpowiedz Usuń

PO CO WPROWADZASZ LUDZI W BŁĄD?????? NA TVN TURBO WYSZŁO ŻE ZDECYDOWANIE OPONY LEPSZE NA TYŁ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość: der 2010-05-05 Odpowiedz Usuń

Może Ty oglądałeś Jazdę polską, a kolega Uwaga Pirat:-)

Gość: tomek 2010-08-21 Odpowiedz Usuń

Opony lepsze zakładamy na tył. Mimo to że w naszym kraju jest 80procent ludzi co twierdzi inaczej.We wszystkich testach się to potwierdza.

Gość: Paweł 2010-11-07 Odpowiedz Usuń

Lepsze bezwzględnie na tył. Aby uzasadnić przeanalizujmy oba przypadki: 1. Lepsze mamy z przodu, tył wpada w poślizg i uderzamy bokiem w przydrożne drzewo. 2. Lepsze mamy z tyłu, w poślizg wpada przód, więc uderzamy w drzewo przodem. Jaka różnica? Otóż z przodu mamy dłuższą strefę zgniotu, poduszki i generalnie większą szansę na wyjście w jednym kawałku z takiego zdarzenia.

Gość: Paweł 2010-11-07 Odpowiedz Usuń

Lepsze bezwzględnie na tył. Aby uzasadnić przeanalizujmy oba przypadki: 1. Lepsze mamy z przodu, tył wpada w poślizg i uderzamy bokiem w przydrożne drzewo. 2. Lepsze mamy z tyłu, w poślizg wpada przód, więc uderzamy w drzewo przodem. Jaka różnica? Otóż z przodu mamy dłuższą strefę zgniotu, poduszki i generalnie większą szansę na wyjście w jednym kawałku z takiego zdarzenia.

Gość: xxx 2010-12-06 Odpowiedz Usuń

ludzie a jezdziliscie kiedys po lodzie lub nalodzie po krytym sniegiem ? majac gorsze opony na przodzie zamiast skrecic pojedziecie prosto (testowane przeze mnie) i na nic sie wam zdadza opony dobre na tyle. przy lepszych na pprzodzie jak juz ktos zaznaczyl bez problemow da sie wyjsc z nadsterownosci. co wolicie wejsc w zakret driftem czy pojechac prosto na chodnik w ludzi czy w cokolwiek innego ?

Gość: and. 2011-01-27 Odpowiedz Usuń

Próbowałeś zatrzymać samochód wtakich warunkach na łuku? Nawet przy niewielkiej szybkości tył Cie wyprzedzi.

Gość: Piotr z małoposlki 2011-10-11 Odpowiedz Usuń

Dla ludzi z nizin opony lepsze na tył. Ten kto musi się zmierzać z podjazdami i i ma samochód z napędem na przód proponuję lepsze na przód. Jeździłem tak 2 lata temu w tyle na łysych letnich i dało radę bez stłuczki i przygód. Oczywiście trzeba wiedzieć jak wyjść z takiego poślizgu. Zeszłej zimy nowe poszły na tył..ale to mnie kosztowało uszkodzenie przedniej felgi, pęknięty zderzak..Co z tego ze tył szedł za przodem skoro przód nie skręcał i z hamowaniem jest też wtedy problem... Także trzeba to uwzględnić... Napiszę tylko tyle ze tym razem nowe daje z przodu, ręczny działa a i mam już doświadczenia związane z tym.

Gość: Raz 2011-11-16 Odpowiedz Usuń

zawsze na tyl, jako ze jest lekki i w zakrecie mozna oberka zrobic

© 1998-2009 OPONEO.PL S.A.