opony.com.pl
strona główna forum
Wypowiedź

fiat doblo cargo

Gość: Fiodor 2008-03-09 Odpowiedz Usuń

Witam, spawa wyglada tak, mam fiata doblo, opony 175/70r14 C, nie mam książki serwiswej. Kumpel chce sprzedać 165/70r14C i pytanie czy to pasuje ?

Gość: Loki 2008-03-09 Odpowiedz Usuń

witam kolegę, teoretycznie bedzie pasowal taki rozmiar, tylko pytanie czy to dobry pomysł bo po pierwsze zmniejszy się nośność opony (wytrzymalość) no i opona będzie poprostu mniejsza, różnica w średnicy to jaie 14mm, czyli j będziesz jechał 50 km/h z oponą o rozmiarze 165/70r14 to licznik będzi pokazywal 48 km/h i pewnie ma to jakieś przelożenie na spalanie. Ja osobiście odradzam. Może ktoś mial taki zamiennik to Ci powie jak to faktycznie wygląda.

Gość: Fiodor 2008-03-09 Odpowiedz Usuń

hyy... zastanawiam się czy takie pzreklamanie (okolo 2km/h) ma jakieś znaczenie, jedno co faktycznie może być nie dobre to ta ładowność, jak to sprawdzić ?

Gość: Loki 2008-03-09 Odpowiedz Usuń

Troche samodzielności chłopie. wchodzisz sobie na stronke http://www.opony.com/dodatki/tabela_indeksow_nosnosci.asp i sprawdzasz indeks tej opony co chesz kupić i musisz go porownać z informacjami w domowdzie rejestracyjnym, pole F1 (dopuszczalna masa calkowita) no i jak to co wyliczysz bedzie wieksze od tego co masz dowodzie to możesz sobie zamontować taki zamiennik. proste prawda ?

Gość: jasiu000 2009-09-23 Odpowiedz Usuń

I po co tyle kombinować? Dużo tańsze te opony od znajomego? Nie lepiej kupić nowy komplet w Twoim obecnym rozmiarze? O wiele łatwiej i bez takich dylematów. Nie rozumiem dlaczego ludzie dla kilku złotych tak komplikują sobie życie.

© 1998-2009 OPONEO.PL S.A.