opony.com.pl
strona główna forum
Wypowiedź

opony dostawcze i wzmacniane

Gość: Waldek 2007-05-14 Odpowiedz Usuń

Opony z oznaczeniem RF a oznaczeniem C. Które wybrać ? RF są z reguły tańsze.

Gość: bartek 2007-05-15 Odpowiedz Usuń

Przede wszystkim powinieneś zwrócić uwagę, co masz wpisane w dowodzie rejestracyjnym, to jest ważniejsze od ceny. RF to opona wzmocniona przeznaczona do małych busów i do małych aut dostawczych typu Mercedes Vito, Fort Transit, Renault Kangoo. C to opona do typowych aut dostawczych (Iveco Daily, Mercedes Sprinter). Konsekwencją złego doboru opon jest nadmierne zużycie opon, a dociekliwy policjant może Cię obdarować mandatem od 20 do 500 zł. Za to wykroczenie nie przewiduje się punktów karnych. Dlatego najbezpieczniej kierować się zaleceniami producenta auta. pozdro

Gość: Tomek 2007-09-15 Odpowiedz Usuń

W którym miejscu dowodu jest oznaczenie dotyczące zalecanych opon?

Gość: Czesiek 2009-09-28 Odpowiedz Usuń

W dowodzie w polu F1 masz wpisaną maksymalną dopuszczalną masę pojazdu razem z ładunkiem. Od tego jaką masz tam wartość zależy jakie możesz założyć opony. Jeśli dobrze pamiętam opony RF można zakładać tylko jeśli w polu F1 masz wpisane poniżej 2950kg. Jeśli powyżej to musisz założyć opony z oznaczeniem C.

Gość: gość 2009-12-29 Odpowiedz Usuń

mam LT.VW 28 ROK PROD.2000 W POLU F1,PISZE 2950KG A ZATEM CZY JA NIE POTRZEBUJE OPON ZIMOWYCH TYPU-C???[MOC SILNIKA246,00] I JESZCZE JEDNO,W RUBRYCE-,G STOI 1972KG. NATOMIAST W RUBRYCE -O,STOI -2000KG. CO TO ZA RUBRYKI I CO TE KILOGRAMY OZNACZAJĄ??? BARDZO PROSZE O ODPOWIEDZI NA TE TRZY PYTANIA .RADEK

Gość: Reggy 2009-12-30 Odpowiedz Usuń

Witam, 1) Moim zdaniem powinieneś mieć opony z oznaczeniem C- czyli typowo dostawcze, a nie tylko wzmocnione RF. Z tego co mi wiadomo to LT28 powinien być rozmiar 195/70 R15 C o indeksie nośności 104 czyli do 900 kg na koło. 2) rubryka G- masa własna 3) rubryka O- max masa całkowita przyczepy Pozdrawiam

© 1998-2009 OPONEO.PL S.A.